wpe22889ee.png
wp8c5cb755.jpg

 Uitvaartvereniging

  Langedijk Noord

U bent hier : Geschiedenis

wp1f8320ae.png
wpc2e92f3f.png
wpaeb3e38c.png
wpd93eb7a9.png
wp14705d80.png
wpdd294b76.png

Het samengaan van twee uitvaartverenigingen                                              

 (gegevens uit het privé archief van J.Polman)

 

In Langedijk waren een aantal uitvaartverenigingen, bijna allemaal ontstaan uit een burenhulp situatie. Als er een iemand overleed waren de buren beschikbaar om de uitvaart te helpen uitvoeren. Zo ook de Uitvaartvereniging Oudkarspel opgericht 1 september 1912 en Uitvaartvereniging Noord-Scharwoude opgericht 1 augustus 1913.

Jan Polman begon in 1961 als drager bij de vereniging Oudkarspel, wat goed te combineren was met zijn werk als postbesteller in het dorp. In 1968 werd hij bestuurslid van Oudkarspel, in 1969 reserve voorloper en in januari 1970 werd hij aangesteld als voorloper.

Dit was de toenmalige benaming voor uitvaartleider.

Het bestuur van Oudkarspel bestond in 1968 uit de heren A. Bood (voorzitter), P. Volkers (secretaris- penningmeester), C. Voogd ,

N. Bakker, H. Wolfswinkel, J. Vlug en J. Polman.

Het bestuur van Noord-Scharwoude in 1968 bestond uit de heren W. Rentenaar (voorzitter), A. de Vries (secretaris-penningmeester), H. Ootjers , B. v/d Veert , J. Smit , J. Blom en J. Beenken.

 

Het opbaren leidde in die tijd vaak tot problemen. Omdat er in het dorp nog geen aula was, werd er opgebaard in bejaardentehuizen en kerken. Dit was dan een opbaring zonder koeling wat in de zomer tot gevolg had dat de kist voortijdig gesloten moest worden.

 

Rond 1970 namen de crematies toe en in die tijd werden de crematies in Driehuis-Westerveld uitgevoerd.

De vereniging Noord-Scharwoude begon in 1970 de uitvaarten voor het AVVL te regelen en tevens hadden zij een contract voor de regio afgesloten. Dat betekende dat mensen die lid waren van de vereniging in Oudkarspel en het AVVL door Noord-Scharwoude verzorgd moesten worden. Dat gaf zeer veel consternatie in Oudkarspel. Er werden door toedoen van Oudkarspel veel mensen lid gemaakt van de facultatieve crematie. Dit was weer tegen het zere been van Jan Zeeman die voorzitter was van de afdeling AVVL-Langedijk.

Door het voorgaande werd er door de twee verenigingen verschillende keren vergaderd om tot een vergelijk te komen.

Aan de ene kant stond Noord-Scharwoude dat door hun contact en contract met het AVVL veel meer uitvaarten deed en daardoor veel meer geld in kas had. Aan de andere kant stond Oudkarspel dat (mede door toedoen van Jan Polman die zijn contacten via de post gebruikte) veel meer personeel (dragers) had en tevens voor deze dragers nieuwe kleding en hoeden hadden aangeschaft. De omslag kwam ongeveer halverwege 1972.

Op 19 maart 1973 werd de nieuwe vereniging een feit en de naam werd Uitvaartvereniging Langedijk Noord.

De opening van het crematorium in Schagen op 4 juni 1973 is een uitkomst gebleken voor onze vereniging.

Ter vergelijking in 1973  ca. 8 begraven en 2 crematies, 1998 ca. 2 begraven en 8 crematies.

In 1983 kwam dan de opening van de aula te Zuid-Scharwoude waarmee de opbaringsproblemen voorbij waren.